Namazın Faziletleri

Namaz, İslam'ın temel ibadetlerinden biridir ve büyük faziletlere sahiptir. Müslümanlar için ruhsal bir bağ ve disiplin kaynağıdır. Namazın özünde, Allah’a yönelmek, O’na şükretmek ve kulluğun bilincinde olmaktır. Bu ibadet, bireyin manevi gelişimini destekler.
Namazın Faziletleri
07 Eylül 2024

Namazın Faziletleri


Namaz, İslam dininin temel ibadetlerinden biridir ve büyük bir fazilete sahiptir. Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) şöyle buyurmuştur:

“Hiçbir kula kıldığı iki rekât namaz için verilen izinden daha değerli bir bağış verilmiş değildir.” (Tirmizi, 5/176; Ahmet b. Hanbel, el-Müsned, 5/268; İbnu Ebi Şeybe, et-Tabarani, el-Mu'cemu'l Kebir, 8/151)

Namazın Önemi ve Faziletleri


Muhammed İbni Şirin (R.A) şöyle buyurur: “İki rekât namazla cennet arasında tercih kullanmak durumunda kalsam, iki rekât namazı cennete tercih ederim. Çünkü iki rekât namazda Allah Teâlâ’nın rızası, cennette ise benim hoşnutluğum bahis mevzuudur.”

Allah Teâlâ, yedi kat gökleri yaratınca meleklerle doldurdu ve onlara hiç ara vermeksizin namaz kılarak ibadet etmelerini emretti. Her gök halkına farklı ibadet şekilleri verildi: Birinci semadakilere sürekli ayakta durma, bazılarına rükû, bazılarına secde ve diğer bazılarına da Allah’ın heybeti karşısında kanatlarını yere sererek ibadet etme emredildi. İlliyyûn ve Arş melekleri, Arş’ın etrafında dönerek Allah Teâlâ’yı hamd ile tesbih ederler ve yeryüzündekiler adına O’ndan af dilerler.

Allah Teâlâ, bütün bu ibadetleri müminlere ikram olarak bir namazda toplamıştır. Namazda, gök halkının ibadetlerinin tümünden birer numune bulunur. Ayrıca, Kur'an-ı Kerim okumayı da ilave etmiş ve kullardan bu ibadete şükretmelerini istemiştir. Bu şükür, namazı şartları ve ölçüleri nispetinde kılmakla yerine getirilebilir.

Allah Teâlâ'nın Ayetleri ve Namaz


Allah Teâlâ buyuruyor ki:

“Onlar ki, gaybe inanırlar, namazı dosdoğru kılarlar ve kendilerine verdiğimiz rızkın bir kısmını fakirlere verirler.” (Bakara, 3)

“Namazı dosdoğru kılın, zekât verin ve rükûa varanlarla rükûa varın.” (Bakara, 43)

“Namazı dosdoğru kıl.” (İsra, 78)

“Fakat onlardan ilimde yüksek dereceye erenler ile müminler, sana indirilen Kur'an'a ve senden önce gelen kitaplara inanırlar. Onlar, namazı dosdoğru kılanlar, zekât verenler, Allah’a ve ahiret gününe inananlardır. İşte onlara biz büyük ecir vereceğiz.” (Nisa, 162)

Kur'an-ı Kerim'de nerede namazdan bahsedilmişse “dosdoğru kılmak” kaydına bağlandığını görürsünüz. Buna karşılık münafıklardan bahsederken Allah Teâlâ şöyle buyuruyor:

“Namazlarının şuurunda olmayan namaz kılıcıların vay haline!” (Maun, 4-5)

Görülüyor ki, Allah Teâlâ müminlerden; “Namazı dosdoğru kılanlar” diye bahsederken, münafıklardan sadece “namaz kılanlar” diye bahsetmektedir. Bunun sebebi, namazı kılanlar çok olmakla birlikte “namazı dosdoğru” kılanların az olduğunu belirtmektir. Sıradan gafiller, işledikleri amelleri, geleneğe uymak için işler ve ibadetleri Allah Teâlâ’ya takdim edileceği gün “Kabul edilir mi, edilmez mi?” diye düşünmezler.

Peygamberimizin Namaz Hakkındaki Hadisleri

Rivayete göre, Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) şöyle buyuruyor:

“İçinizden öyleleri vardır ki, kıldıkları namazların sadece üçte biri veya dörtte biri veyahut beşte biri yahut da altıda biri (Peygamberimiz onda bire kadar çıkmıştır) yazılır.”

Peygamberimiz bu hadisi ile namazların ancak şuurlu olarak kılınanlarının yazılacağını açıklamak istemiştir.

Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) şöyle buyuruyor: “Allah Teâlâ’ya kalbi ile yönelerek iki rekât namaz kılan kimse, anasından doğduğu gün gibi günahlarından sıyrılır.” Kulun namaz kılması ancak kalbiyle Allah Teâlâ’ya yöneldiği zaman büyük önem taşır. İçi vesveseler ile oyalanarak namaza bütün varlığı ile kendini vermezse, şöyle birinin durumuna düşer: Bir adam düşünün ki, kusurunu bağışlamak için hükümdarın kapısına varmış, içeri alınarak huzuruna dikilmiştir.

Hükümdar yanına gelince sağa sola bakmaya başlamış ve hükümdar da onun dileğini yerine getirmemiştir. Çünkü hükümdar, kendisine verilen önemin derecesine göre dilekleri karşılar.

İşte namaz da buna benzer, insan namaza durunca onun şuurundan uzak kaldığı takdirde, kıldığı namaz kabul olunmaz.

Bilmelisiniz ki, namaz bir padişah tarafından verilen düğün ziyafetine benzer; orada herkese açık, çeşitli tat ve faydası olan her türlü yiyecek ve içecek bulunur. Namaz da böyledir. Allah Teâlâ, insanları çeşitli davranış ve zikirleri bir araya getirerek ona davet etmiş, ibadetin çeşitli tatlarına bir arada kavuşsunlar diye onlara bu ibadeti sunmuştur. Onun içindeki hareketler ziyafetteki yemeklere, zikirler ise içeceklere benzer.

Derler ki namazda on iki bin haslet vardır. Sonra bu on iki bin haslet on iki haslette bir araya getirilmiştir. Şimdi, namaz kılmak isteyen kimse eksiksiz bir namaz kılmak için bu on iki hasleti bir arada bulundurmak zorundadır.

Bu on iki hasletin altısı namazdan önce, altısı da namazın içindedir:

  • İlim: Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) “Bilerek işlenen az amel, cahilce işlenen çok amelden daha hayırlıdır.” buyurur. (Es-Suyuti, el-Cemi'ul Sağir, 2/70)
  • Abdest: Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) “Temizlenmeksizin namaz olmaz.” buyurmuştur. (Ebu Davut, Taharet; İbnu Mace, Taharet; Tirmizi, Taharet)
  • Elbise: Allah Teâlâ “Ey Âdemoğulları, her mescitte ziynetinizi takının.” buyurur. (A'raf, 31) Buradaki “ziynetinizi takının” ifadesi, “her namaz vakti elbisenizi giyinin.” demektir.
  • Vakti gözetmek: Allah Teâlâ “Hiç şüphesiz, namaz müminler üzerinde vakitleri belirli bir farzdır.” buyurur. (Nisa, 103)
  • Kıbleye yönelmek: Allah Teâlâ “Namazda yüzünü Mescid-i Haram yönüne döndür. Nerede olursanız olun, yüzlerinizi çevirin.” buyurur. (Bakara, 144)
  • Niyet: Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) “Ameller niyetlere bağlıdır. Herkes neye niyet ederse onu elde eder.” buyurur. (Buhari; Ebu Davut; Tirmizi; Nesai; İbnu Mace; Ahmet b. Hanbel)
  • Tekbir almak: Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) “Tekbir alınca namaz dışı her şey haram olur, selam verince bu yasak sona erer.” buyurur. (Tirmizi; Ebu Davut; İbnu Mace; Ahmet b. Hanbel; ed-Darimi; es-Sünen)
  • Ayakta dikilmek: Allah Teâlâ “Allah için ayakta dikilerek dua edin.” buyurur. Bu “Ayakta namaz kılın.” demektir. (Bakara, 188)
  • Fatiha Suresi'ni okumak: Allah Teâlâ “Sonra Kur'an'dan kolayınıza geleni okuyun.” buyurur. (Müzzemmil, 20)
  • Rükûa varmak: Allah Teâlâ “Namazı dosdoğru kılın, zekât verin ve rükûa varanlarla rükûa varın.” buyurur. (Bakara, 43)
  • Secdeye varmak: Allah Teâlâ “Ey müminler, rükûa varın, secde edin, Rabbinize ibadet edin, hayırlı işler işleyin.” buyurur. (Hac, 77)
  • Tahiyyat'ta oturmak: Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) “Kişi son secdeden başını kaldırıp ettehiyyatü okuyacak kadar bir zaman oturunca namazı sona erer.” buyurur. (Ez-Zeyla'i, Nasbu'r-Raye, 1/435)

İşte bu on iki şart bir araya gelince, bunların kemâl derecesi kazanabilmesi için ihlâs gereklidir.

İhlâs ve Namaz

Allah Teâlâ buyuruyor ki: “Kâfirlerin canı sıkılsa da dinde yalnız Allah'a yönelerek ihlâsla O'na dua edin.” (Müminun, 14)

Namazın İlmî ve Manevî Şartları

Namazın birinci hasleti ve şartı olan ilim üçe ayrılır:

  • Namazın farz ve sünnetlerini birbirinden ayırt edebilmek.
  • Abdestin farz ve sünnetlerini bilmek. Çünkü bu, namazın tamamındandır.
  • Şeytanın tuzaklarını bilip onlara karşı koymak.

Abdest üç şey sayesinde tamam olur:

  • Kalbi kin, kıskançlık ve bozukluktan arındırmak.
  • Bedeni günahlardan temizlemek.
  • Abdest azalarını, suyu israf etmeksizin iyice yıkamak.

Elbise de üç şey ile tamam olur:

  • Kazancın helâl olması.
  • Pislikten arındırılmış olması.
  • Sünnete uygun olması, büyüklük taslamak ve çalım satmak edası taşımaması.

Vakti gözetmek de şu üç şey sayesinde yerine getirilir:

  • Vaktin girişini gözetlemek üzere gözün güneşte, ayda ve yıldızda olması.
  • Kulağın ezanda olması.
  • Kalbin daima vaktin girmesini düşünür halde bulunması.

Kıbleye durmak da üç şey sayesinde eksiksiz olur:

  • Yüzünü kıbleye çevirmek.
  • Kalbini Allah Teâlâ’ya yöneltmek.
  • Allah Teâlâ’dan korku duyarak nefsi küçük görmek.

Niyet de üç şey sayesinde kemal vasfı kazanır:

  • Hangi namazı kıldığını bilmek.
  • Allah Teâlâ’nın huzurunda durduğunu, O'nun seni gördüğünü bilerek çekingenlik duygusu içinde dikilmek.
  • Allah Teâlâ’nın senin kalbinde saklı tuttuğun her duyguyu bildiğini bilerek dünya ile ilgili düşüncelerden uzak durmak.

Tekbir'in eksiksiz olması da üç şeye bağlıdır:

  • Kararlı ve doğru bir tekbir getirmek.
  • Ellerini kulak hizasına kadar kaldırmak.
  • Uyanık bir kalple ve hürmet edası taşıyarak tekbir almak.

Ayakta dikilmenin (Kıyam'ın) kâmil olabilmesi de üç şeye dayanır:

  • Gözlerini secde yerine dikmek.
  • Kalbini Allah Teâlâ’ya vermek.
  • Sağa sola bakmamak.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Apa 21 Temmuz 2024 Pazar

Namazın faziletleri ve önemi hakkında bu kadar detaylı bilgi verdikten sonra, kendi yaşantımda bu bilgileri nasıl uygulayabilirim diye merak ediyorum. Namazı dosdoğru kılanlardan olmak için nelere dikkat etmeliyim? Özellikle namazı kılarken konsantre olmak ve vesveselerden arınmak için ne gibi yöntemler önerirsiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Apa,

Namazda konsantre olabilmek ve vesveselerden arınmak için bazı önerilerde bulunabilirim. Öncelikle, namazdan önce zihinsel ve fiziksel olarak hazırlık yapmak önemlidir. Bu, abdest alırken sakin ve dikkatli olmak, namaz kılacağın ortamı sakinleştirmek ve mümkünse sürekli aynı yerde namaz kılmakla başlayabilir.

Konsantrasyonu arttırmak için namaz esnasında okuduğunuz sure ve duaların anlamlarını bilmek ve bu anlamlar üzerinde düşünmek faydalı olabilir. Ayrıca, namaza başlamadan önce kısa bir dua ederek Allah'tan yardım dilemek de yararlıdır.

Vesveselerden arınmak için de namaz esnasında zihninizi meşgul edecek düşünceleri fark ettiğinizde hemen dikkatinizi namaza geri çekmeye çalışabilirsiniz. Bunun için nefesinize veya söylediğiniz kelimelere odaklanabilirsiniz.

Ayrıca, namaz sonrasında kısa bir tefekkür yaparak namazınızın muhasebesini yapabilir ve daha iyi nasıl konsantre olabileceğinizi düşünebilirsiniz.

Selamlar,

Çok Okunanlar
Namazı Bozan Durumlar
Namazı Bozan Durumlar
Kabede Sabah Namazı
Kabede Sabah Namazı
Popüler İçerikler
Sabah Namazı Kazası
Sabah Namazı Kazası
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Sabah Namazın da Okunacak Dualar
Sabah Namazın da Okunacak Dualar
Sabah Namazının Vakti
Sabah Namazının Vakti
Sabah Namazı Nasıl Kılınır
Sabah Namazı Nasıl Kılınır
Sabah Namazı Kaç Rekat Sünnetleri ve Farzları
Sabah Namazı Kaç Rekat Sünnetleri ve Farzları
Sabah Namazı Kılınışı
Sabah Namazı Kılınışı